Begeerte

Begeerte

De drijvende energie onder de menselijke activiteit is de aantrekking van dat wat buiten en ver van mij af is. Freud noemt dat sexualiteit. Een andere psycholoog noemt het libido. Een algemener begrip luidt begeerte. Alles wordt gedreven door een drang naar vervulling. Bevrediging is weer een ander woord voor hetzelfde.

Voorbeelden en concrete uitingen van deze basisenergie die de mensheid in zijn huidige fase van ontwikkeling stuurt zijn:

  1. de instinctieve drang naar zelfbehoud en reproductie.
  2. de behoefte aan geld om zo zelfbehoud te creeeren.
  3. de drang om geliefd te zijn, bewonderd te worden.
  4. de behoefte aan intellectuele prestaties en de lol daarbij.
  5. het streven naar waarheid op mentaal vlak.
  6. streven naar carriere en aanzien.
  7. het diepe verlangen naar de hemel waar de godsdiensten gebruik van maken.
  8. de drang naar verlichting van de mysticus.
  9. het streven naar eenheid met de werkelijkheid van de occultist.

Het zijn allemaal specifieke uitingen van de energie die begeerte heet.

De grote illusie

Met name de boeddhistische filosofie die de energie van het sterrenbeeld stier doorgeeft, wijst op deze centrale motiverende energie voor de mensheid. En formuleert dat als het verlangen naar bestaan in de wereld van de verschijnselen. De wereld van de schijn. In ander verband genoemd de grote illusie.

De bevrijding

De wereld van de verschijnselen tovert de mens schijn voor en levert dus niet de verlangde bevrediging. Integendeel steeds loopt de mens aan tegen teleurstelling en het inzicht niet te slagen. Dit wordt in het boeddhisme de bron van lijden genoemd. Met het antwoord: gooi de schijn weg, stop met begeren en je lijden is voorbij.

Zo simpel als dat gezegd wordt is het evenwel niet. De weg naar bevrijding werd gegeven door Christus, die de energie van het sterrenbeeld vissen doorgeeft. Zoek het goede voor je naaste en niet voor jezelf: de weg van dienstbaarheid, van zelfloosheid en de liefde voor al het zijnde.

Wat dat inhoudt bespreek ik in een volgende bijdrage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *