Spirituele groei

Spirituele groei

Voor iedereen ligt de route vast waarop de levenstaak zich langzaam opent. Op deze route komt iedereen voor hetzelfde type uitdagingen te staan en deze uitdagingen doen zich voor in zogenoemde doorgangsfasen. Die beginnen al vrij vroeg, namelijk omstreeks het 4e levensjaar.

Om die tijd [ vanaf 3.5 ] is het voor iedereen afgelopen met baby zijn. Is het voor iedereen afgelopen met “ik schreeuw en iedereen gaat rennen om het mij naar de zin te maken.” Is het afgelopen met de eisende levenshouding die de meeste mensen aanvankelijk meebrengen bij hun geboorte.

Op dit moment begint de spirituele groei. Anders gezegd: het gevecht om wel of niet bewust te worden.

Omstreeks het vierde levensjaar luidt de opgaaf: Kom tot besef dat je een apart, losstaand wezen bent, dat op eigen benen gaat staan.

Er zijn heel wat mensen die dit besef zo bedreigend vinden dat ze hier al besluiten om niet mee te doen. En te volharden in de eisende levenshouding. De houding aan te nemen: “ik bepaal wat er gebeurt. En ik wil terug naar de tijd dat alles me toevloeide als melk en honing”. Terug naar de paradijselijke toestand.

De ontwikkeling die hier begint culmineert omstreeks het 7e levensjaar. Het is de eerste grote doorgangsfase in ieders leven. De 7-jaarscyclus heeft zijn eerste fase doorlopen.

Een test op deze doorgangsfase vindt plaats omtrent het 14e levensjaar, waar iedereen tot besef komt dat er grotere verbanden zijn dan de wereld van moeder en kind. Iedereen besluit hier om die grotere verbanden te accepteren of niet. De 14-jaarscyclus heeft zijn eerste fase doorlopen.

De volgende doorgangsfase speelt zich af tussen de jaren 18 en 21. Het leerproces dat leidde tot kennis en vaardigheden die horen bij de cultuur waarin iemand geboren is, is nu afgerond en de mens staat voor de keus om zich los te maken van de oudere generatie en een eigen leven op te bouwen, c.q. een bijdrage te leveren aan de gemeenschap waarin de geboorte plaats vond. Deze doorgangsfase heeft de kenmerken van de 21 jaarscyclus die zich in ieder leven voordoet.

De meest bekende fase in deze cyclus is de zogenoemde midlife crisis. Wie de kenmerken van de 21 jaars cyclus tot zich wil nemen raad ik aan het genoemde boek te bestuderen.

Na de doorgangsfase bij de adolescensie volgt de belangrijke fase die tot een omkeer in de manier van leven leidt. Deze duurt va het 35e tot het 42e levensjaar. De culminatie van de 14 jaars, de 7 jaars en de 21 jaars cyclus. Ik beschreef hem op gemakkelijk toegankelijke manier in het boek over de midlife crisis.

Voor velen begint hier de spirituele groei pas, maar nog veel meer mensen volharden in de eisende houding van de onbewuste mens.

De volgende stap in de spirituele groei wordt aangereikt in de periode tussen het 56e en 63e levensjaar en voor de meesten is dat tevens de laatste. Wie namelijk ook hier niet meedoet met het groeiproces heeft zoveel ballast verzameld dat de spirituele dood al een feit is en men nog slechts kan wachten tot ook de materiele dood erop volgt. Wie deze stap wel neemt kan door racen naar de volgende stap in de 21 jaars cyclus die zich omstreeks het 84e levensjaar afspeelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *